Since 1989
Gospodarstwo Rybackie Dadoń to firma rodzinna.
W 1989 roku stworzył ją Jarosław Dadoń, dziś gdy go zabrakło, prowadzeniem firmy – przy wsparciu bliskich i zaufanych pracowników – zajęła się jego córka Emilia wraz z mężem Tomkiem.
Mój tata od zawsze związany był z rybami. Była to jego wielka pasja od dzieciństwa. 30 lat temu, po kilku latach pracy w branży, wtedy jeszcze, na państwowych ośrodkach rybackich, postanowił zbudować stawy rybne. Znalazł miejsce. Sianów pod Koszalinem.
Do dziś pamiętam jak przywiózł nas tu z mamą po raz pierwszy. Wakacje, piękna pogoda a my zdziwione bo oprócz kilku dziur w ziemi i fundamentów po starej stróżówce, nie było tam nic więcej. Pamiętam jeszcze rzekę, przepływającą zaraz obok‚ naszego domu’ (to te fundamenty) i pełno dzieci, które się w niej wtedy kąpały. Nie wzięłam słów taty poważnie. Wróciliśmy do swojego starego mieszkania pod Słupskiem i o Sianowie zapomniałam. Aż tu nagle pół roku później, okazuje się że tata mówił całkiem serio.
Zmieniam szkole, mama prace i wyprowadzamy się do Sianowa. Okazało się, że przez te kilka miesięcy, tata rzeczywiście zbudował ośrodek pozwalający na rozpoczęcie indywidualnej hodowli ryb i małe mieszkanko dla naszej rodziny z marginalną przetwórnia za oknem naszej kuchni.
Tata robił wszystko sam. Bez pracowników wyspecjalizowanego sprzętu, na który nie było go stać. Spał w namiocie na ’placu budowy’, a pomagali mu znajomi i rodzina. Dzięki jego determinacji i ciężkiej pracy, po ponad 30 latach firma, która stworzył to nie tylko ośrodek w Sianowie ale jeszcze kilka innych gospodarstw rybackich, a firma ‚Dadoń’ dostarcza ryby polskim i europejskim klientom.
Jego konsekwencji w dążeniu do celu, poświeceniu, bardzo ciężkiej pracy, ale również dzięki jego podejściu do ludzi. Tata zawsze traktował innych z wielkim szacunkiem, co pozwoliło mu na zabudowanie zaufanej, oddanej kadry i listy lojalnych kontrahentów. Firmę prowadzimy zgodnie z Jego zasadami.
A zasady prowadzenia tego typu gospodarstwa są bardzo surowe. Ryba pochodzi, przede wszystkim, z naszej własnej hodowli karmiona jest najlepszej jakości karma, bez soi czy GMO. Żyje w komfortowych warunkach. Jakość jest naszym priorytetem. Tutaj nie ma wyjątków. Najlepszy dowód na jakość naszej ryby to rzesza oddanych lokalnych klientów z Koszalina, Sianowa i okolic jak również w Warszawie czy Katowicach gdzie kilka lat temu rozpoczęliśmy stacjonarną sprzedaż naszych produktów na Bio Bazarze, co czynimy z wielka radością do dziś.
Tata zawsze traktował innych z wielkim szacunkiem, co pozwoliło mu na zabudowanie zaufanej, oddanej kadry i listy lojalnych kontrahentów. Firmę prowadzimy zgodnie z Jego zasadami.